Logga in

Sök

Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Beskrivning

Är en anrik naturbruksskola med Region Jönköpings län som huvudman. Utnämndes till ”Årets UF-skola” 2016 och här bedrivs gymnasieutbildningar med inriktning mot skog, lantbruk, hund och maskinmekaniker. Här finns också gymnasiesärskola med inriktningen skog, mark och djur. Utöver gymnasie-utbildningar bedrivs också flera vuxen- och uppdragsutbildningar inom området gröna näringar och totalt finns runt 200 elever vid skolan och en personalstyrka på totalt runt 65 personer.

Så här anmäler du dig

Via kursadministratör: Håkan Hulebo
e-mail: hakan.hulebo@rjl.se
Telefon: 010 24 42 632

SYN-kurser

Möt våra lärare

Johan Bååth

VD / Yrkeslärare Stora Segerstad Gymnasium

Jag har jobbat sedan 1988 som egenföretagare skördarförare till 2020 och gick den första utbildningen ca 1990. Har sedan varit med på 8 utbildningar med 4-5 års intervaller sista 2021. Äger egen skog som är FSC och PEFC certifierad likaså var mitt företag PEFC certifierat. 2020 började jag som yrkeslärare på Stora Segerstad, jag har jobbat tillsammans med mina mentorer Jonas Carlsson och Torbjörn Andersson och undervisat elever i ämnet Grönt Körkort. Jag använder Skötselskolan som grund i utbildning av Miljöhänsyn, Målbilder,Dikes- rensning, planering Avv mm. Vi börjar med teori för att sedan gå ut i fält och leta målbilder praktiskt, det kan vara kulturminnen el fornminnen (då visar jag eleverna Fornsök el Skogens pärlor i mobilen) När jag utbildar i tex motorsåg, röjsåg el marken och växternas biologi så letar vi målbilder (gör det så eleverna förstår praktiska utförandet av kanzon, evighetsträd mm). Alla ämnen skolan berörs av vår miljö. När eleverna är mogna för att göra praktiskt slutprov har vi en slinga på skolans mark som grund för provet (den förnyas från år till år).

Jan Olsson

Legitimerad Yrkeslärare i Skog

Jag arbetar i dag som lärare på Stora Segerstad och har arbetat som lärare av modernt skogsbruk sedan 2013. Mellan 2017-2018 arbetade jag en period som skogsrevisor för FSC och PEFC hos SGS Sweden AB. Jag fick under den perioden göra mycket intressanta Skogsrevisioner på bland annat SCA, BillerudKorsnäs AB samt Bergvik Skog AB. Arbetet som Skogsrevisor var mycket varierat med resor och revisionsuppdrag inom Sverige. Idag samarbetar jag med Torbjörn Andersson på Stora Segerstad Naturbrukscentrum i samband med grönt kort, där undervisar jag med såväl teoretiska som praktiska genomgångar av målbilder inom svenskt modernt skogsbruk Jag har skoglig högskoleutbildning och med inriktning på miljö- och naturvård och innehar flera års erfarenhet av skog- och skogsbruksrelaterade arbetsuppgifter. Jag besitter goda kunskaper om svenskt skogsbruk och dess sociala och miljömässiga påverkan. Jag har ett genuint intresse för skog, hållbart skogsbruk och människor, är driven, och har en god social förmåga, klara av att arbeta ensam och har samtidigt lätt för att samarbeta. Jag har en god förmåga att kommunicera i tal och skrift på både svenska och engelska. Som person kan jag vara formell utan att vara fyrkantig, har hög integritet och kan samtidigt vara lyhörd och ”open minded”

Kontakt

Aktuella kurstillfällen